Dat je tekstuele content op je website SEO moet zijn, dat weet je nu wel. Maar wist je dat dit ook voor je afbeeldingen geldt? Wanneer een website geoptimaliseerd wordt voor SEO, wordt vaak alleen gelet op de tekst en worden de afbeeldingen vergeten. Gemiste kans! Wij leggen je uit op welke factoren je moet letten, zodat niet alleen de tekst, maar ook jouw afbeeldingen SEO-proof zijn.
Geef een informatieve bestandsnaam
Vaak hebben afbeeldingen een nietszeggende bestandsnaam, zoals IMG_0123.jpg. Zorg ervoor dat je je afbeeldingen informatieve namen meegeeft, zodat de zoekmachines het makkelijker kunnen vinden. Het is slim om hier een zoekwoord in te verwerken die voor jou van belang is en deze aan het begin van de bestandsnaam te zetten. Gebruik afbreekstreepjes (-) als spaties. Belangrijk is dat je deze bestandsnaam verandert voor je de afbeelding uploadt in de backend van je website. De afbeelding die voor dit blog is gebruikt, heeft de bestandsnaam SEO-voor-afbeeldingen-4-tips. Hierin is het focus zoekwoord verwerkt en zijn afbreekstreepjes gebruikt als spaties.
Gebruik de afbeelding in de juiste context
Logisch, toch? Zorg ervoor dat de afbeelding relevant is aan de tekstuele content, dit heeft namelijk effect op de waarde van de optimalisatie. De zoekmachine raakt in de war als je bijvoorbeeld een afbeelding van een geit gebruikt in je kookblog… Als de afbeelding niet van jou is, vergeet dan niet om de afbeelding te checken op copyrights.
Verklein de bestandsgrootte
Een afbeelding met een enorme bestandsgrootte kan ervoor zorgen dat je website traag wordt. Daar worden zoekmachines niet blij van (en je bezoekers ook niet). Er zijn handige tools die de bestandsgrootte van een afbeelding kunnen verkleinen, zonder dat de kwaliteit van de afbeelding verloren gaat! Wij gebruiken vaak Imagify of TinyPNG. Als vuistregel kun je gebruiken dat er nooit meer dan 100 kB aan illustraties per pagina op mogen staan.
Don’t forget de alt-tag
Ook wel alternatieve tekst genoemd. Deze is SEO-technisch het belangrijkste, want deze tekst vertelt de zoekmachinerobot wat de inhoud van de afbeelding is. Deze robot kan namelijk geen plaatjes lezen, maar alleen tekst. Net als in de bestandsnaam, moet het focus zoekwoord ook in de alt-tag terugkomen. Het is dus eigenlijk een beschrijving van de afbeelding. De alt-tag wordt trouwens ook gebruikt door software die slechtzienden helpt een website te lezen. Zorg dus voor een duidelijke omschrijving waar ook zij wat aan hebben. In WordPress kun je deze eenvoudig aanpassen wanneer je een afbeelding uploadt.
En tot slot… wees geduldig! Google heeft tijd nodig om de afbeeldingen te kunnen indexeren. Het kan dus even duren tot je afbeeldingen te zien zijn in de zoekresultaten. Ga nu zelf aan de slag met het optimaliseren van je afbeeldingen, zodat jouw pagina hoger in de zoekresultaten tevoorschijn komt! Meer weten over SEO? Lees dan deze 9 SEO tips. Mocht je verder nog vragen hebben, neem dan vrijblijvend contact met ons op.