SEO is tegenwoordig veel meer dan alleen zoekwoorden oneindig herhalen in je tekst. Het is meer een geavanceerde radio, waarbij je aan de knopjes kunt draaien om uiteindelijk een steeds betere afstelling te krijgen. Onthoud hier wel dat je gebruikers leading zijn tijdens het optimaliseren. Deze tips zijn enkel bedoeld om het indexeren van Google gemakkelijker te maken. Er zijn duizenden punten waar Google rekening mee houdt, maar in dit blog komen 9 belangrijke SEO tips aan bod. Na het lezen van dit blog ben je in staat om de beginselen van SEO te begrijpen.
SEO Tip 1: Juiste zoekwoorden/keywords
Voordat een webpagina geoptimaliseerd kan worden, moet er achterhaald worden wat de juiste zoekwoorden zijn. Deze keywords zijn van essentieel belang om te kunnen focussen op specifieke veelgezochte termen. Iemand die zoekt naar een nieuwe broek gebruikt misschien de zoekwoorden: “matte spijkerbroek”. Hier zijn al deze woorden ‘keywords’, die voor jou van belang zijn. Volgens Google bestaat de gemiddelde zoekopdracht uit drie zoekwoorden. Om advies te krijgen over de voor jou meest geschikte zoektermen kun je de ZoekwoordPlanner van Google gebruiken. De ZoekwoordPlanner geeft je inzicht in het maandelijkse zoekvolume en de concurrentie. Door het kiezen van de juist keywords kun je bepalen waar je pagina resultaat op kan behalen.
SEO Tip 2: Zoekterm in URL
De URL (uitspraak: UU-ER-EL) is het adres van een specifieke website. Voor Google is het de ideale situatie als het zoekwoord dat centraal staat op die pagina terugkomt in de URL. Stel, wij willen gevonden worden met de keywords ‘herenkleding broeken’ dan ziet de URL er dus als volgt uit: www.zalando.nl/herenkleding-broeken. Google is hier behoorlijk streng in. Het overdrijven van Keywords in de URL kan zelfs averechts werken. Hanteer hier een max van twee tot drie woorden.
SEO Tip 3: Meta gegevens
De meta gegevens zijn voor zowel de gebruikers als Google een belangrijk element om te zien waar de website over gaat. De belangrijkste meta gegevens bestaan uit drie onderdelen die niet zichtbaar zijn op de pagina van je website:
- Meta Title
De Meta Title is als het ware de grote kop van je visitekaartje. Het is één van de belangrijkste factoren om te vertellen aan Google waar je website over gaat. Daarnaast wordt deze title groot weergegeven in de zoekresultaten pagina van Google. - Meta Description
Beschrijf in 2 á 3 regels (=max 160 karakters) waar je website over gaat. Dit is de tekst die uiteindelijk terugkomt onder de title bij de Google zoekresultaten. De description an sich zorgt niet voor een betere optimalisatie. Het is wel zo dat de gebruikte zoekwoorden dik gedrukt staan in de description, wat weer voor een hoger doorklikpercentage zorgt. En dat is wél rankingfactor voor Google. - Meta Keywords
Hier vul je de zoektermen in die eigenlijk een samenvatting zijn van de product of dienst die beschreven wordt op de betreffende pagina. Sinds 2009 hebben de meta keywords geen directe invloed meer op Google, maar wel nog voor zoekmachine Bing.
SEO Tip 4: Heading tags
Heading tags, ook wel kopteksten genoemd, geven koppen en tussenkoppen extra waarde mee. De belangrijkste heading is de H1. Hierin zal je het zoekwoord van je pagina moeten opnemen. Een H1 heading mag maar eenmaal voorkomen op een pagina. De H2 tag is bedoeld voor tussenkoppen, H3 voor sub-tussenkoppen etc. Het is aan te raden om de H1 term, terug te laten komen in de H2. Het is echter nooit officieel gemeld door Google dat kopteksten je websitepositie beïnvloeden, maar het is wel met aannemelijkheid te verwachten.
SEO Tip 5: Keyword in eerste alinea
Door de zoekterm in het begin van je tekst ten minste eenmaal te gebruiken, is het voor Google weer een signaal waar de pagina over gaat. Aan te raden is om het zoekwoord dus al in de eerste alinea te plaatsen. Verwerk het zoekwoord bovendien meerdere malen in de rest van de tekst. Synoniemen of sterk gerelateerde zoekwoorden kunnen het zoekwoord versterken. Je kunt bijvoorbeeld “catering bestellen” of “catering bezorgen” vermelden.
SEO Tip 6: Interne linkbuilding
Links zijn voor de ranking van een website een belangrijke factor. Een link naar een webpagina wordt door Google geïnterpreteerd als een stem. Hoe meer links een pagina krijgt, hoe meer ‘stemmen’, dus een verbetering van je autoriteit. Interne linkbuilding zorgt ook voor een verbeterde zoekmachine optimalisatie en is relatief gemakkelijk te realiseren. Je maakt hiermee kenbaar wat de belangrijkste pagina’s zijn op jouw website.
SEO Tip 7: Externe linkbuilding
Externe linkbuilding is lastiger te realiseren, aangezien er een duidelijke grens moet zijn tussen extra stemmen of spam. Het doel is om een link te krijgen van een website met een hoge autoriteit en hoge relevantie. Dit kan onder andere op de volgende manier:
- Sponsoring
- Persberichten
- Partners benaderen
- Content creatie voor externe websites
Bedenk wel; kwaliteit gaat boven kwantiteit. Als Google het idee heeft dat het geautomatiseerd gebeurt, of dat er betaald is voor de linkplaatsingen, kunnen er straffen uitgedeeld worden. De zoekmachine moet wel kunnen herleiden dat het allemaal organisch gaat.
SEO Tip 8: Afbeeldingen taggen
In de strijd om vindbaarheid gaat het vaak veel over tekst, terwijl afbeeldingen ook ideaal zijn om een pagina te optimaliseren en om boven te komen in Google Afbeeldingen. Om te beginnen het minimaliseren van het aantal kb’s van de afbeelding. Dit komt ten goede van de laadtijd van je pagina. Een handige tool hiervoor is tinypng.
Afbeeldingen hebben bovendien vijf mogelijkheden om tags toe te voegen die door Google geindexeerd kunnen worden. Die zijn als volgt:
- De bestandsnaam
Simpelweg de naam van de afbeelding. - De Alt-tag
Bedoeld om zoekrobots te vertellen waar de afbeelding over gaat. - De Title-tag
De tekst die je ziet als je met je muis over de afbeelding heen gaat - Het bijschrift
Vertelt de lezer iets over de foto. Google indexeert deze tekst wel, maar koppelt het niet aan de afbeelding. - URL
Zorg er voor dat de URL geen ingewikkelde rij van leestekens bevat. Plaats bovendien het belangrijkste zoekwoord achter de laatste slash (/).
SEO Tip 9: Wat is het doel van je pagina, is deze geschikt voor mobiel, tablet en desktop?
Als je een duidelijk doel hebt, zullen bezoekers positief gedrag vertonen en dat is positief voor je SEO. Kunnen gebruikers doorklikken naar een contactpagina, nieuwsbrief of telefoonnummer kan zo’n doel zijn. Een snel vergeten onderdeel daarbij, maar niet onbelangrijk is de user experience op mobiele apparaten en tablets. Aangezien mobiele zoekopdrachten, zoekopdrachten via desktops inmiddels overstijgen, moet de user experience ook op die apparaten aangenaam zijn.
Conclusie
Zoekmachine optimalisatie bestaat uit knopjes die je met veel precisie moet aansturen. Het houdt allemaal verband met elkaar. Bij alles wat we doen, houden we de gebruiker in het voorhoofd en de optimalisatie in het achterhoofd.