In onze vorige blogpost hebben we je laten zien hoe je je Google Analytics account instelt. Nu kun je je statistieken inzien, maar wat betekenen al die cijfers precies? In dit blog nemen we je mee langs de verschillende rapporten en laten we je zien hoe je inzicht krijgt in deze overload aan informatie.
Het acquisitierapport
Benieuwd hoe je bezoekers op jouw website terecht zijn gekomen? Dat kun je zien in het acquisitierapport. Ga naar Rapporten > Acquisitie > Alle verkeer > Kanalen. Hier vind je een overzicht van de verschillende kanalen waar bezoekers vandaan kunnen komen:
- Organic Search: de bezoekers die via de organische zoekresultaten in zoekmachines op je website terecht zijn gekomen.
- Referral: de bezoekers die via andere websites naar je website worden gelinkt.
- Direct: de bezoekers die rechtstreeks je URL intikken, een bookmark gebruiken of binnenkomen via niet getagde links uit bijvoorbeeld e-mails.
- Social: de bezoekers die via sociale mediakanalen op je website komen, bijvoorbeeld via Facebook, LinkedIn of Instagram.
- Paid Search: de bezoekers die via betaalde advertenties op je website terecht zijn gekomen.
- Email: de bezoekers die via je e-mailcampagne naar de website worden gelinkt.
Hierboven staat de tabel zoals deze in Analytics weergegeven wordt. Je kunt per kanaal allerlei statistieken zien over het aantal nieuwe gebruikers, het gedrag en de conversies. In bovenstaand voorbeeld komt bijna de helft van de bezoekers via organische zoekresultaten binnen. Twee derde daarvan zijn nieuwe bezoekers. Als we kijken naar Gedrag, zien we dat vooral de kanalen Social en Referral voor bezoekers met positief gedrag zorgen. Het gemiddeld aantal pagina’s per sessie en de gemiddelde sessieduur zijn bij deze bezoekers namelijk relatief hoog. Wanneer we naar Conversies kijken zien we dat alle kanalen ongeveer hetzelfde presteren, behalve Organic Search.
Het kan zijn dat je niet alle categorieën ziet staan in je rapport. Als je bijvoorbeeld geen e-mailcampagnes voert, staat Email er waarschijnlijk niet tussen.
Wanneer je doorklikt op een kanaal, kun je zien van welk medium je bezoekers af komen. Klik maar eens op Social. Hier zie je een rijtje met sociale netwerken waarop er wordt gelinkt naar je website. Hier kun je uit afleiden of je social campagne voor meer website traffic zorgt.
Mocht je een Adwords account hebben gelinkt aan Analytics, dan is het ook erg interessant om dit rapport in te zien. Ga naar Rapporten > Acquisitie > Adwords > Campagnes om de resultaten van de campagne(s) te bekijken. Ook hier kun je doorklikken om van campagneniveau tot zoekwoordniveau te komen. In dit rapport kun je precies zien welke campagne, advertentiegroep of zoekwoord het beste resultaat heeft opgeleverd.
Browser en apparaten
Als jij werkt met de browser Safari, hoeft dat natuurlijk niet te betekenen dat al je bezoekers dat ook doen. Hetzelfde geldt voor device, als jij elke dag je website bezoekt via je desktop, betekent dit niet dat je websitebezoekers dit ook doen. Probeer hier inzicht in te krijgen door naar de volgende rapporten te gaan:
Rapporten > Doelgroep > Mobiel > Overzicht
Hier verkrijg je inzicht in de apparaten die bezoekers gebruiken om op jouw website te komen. Hoe hoog is het aantal mobiele gebruikers? En is jouw website hiervoor geschikt?
In bovenstaande tabel zie je dat Desktop het grootste aandeel heeft. Ruim 15% van de bezoekers komt via hun mobiele telefoon en een paar procent via hun tablet. Als we kijken naar Gedrag, valt op dat het bouncepercentage van Mobile en Tablet een stuk hoger zijn dan die van Desktop. Een bounce betekent dat een bezoeker op je website komt en weer vertrekt zonder door te klikken naar een andere pagina op je site. Een hoog bouncepercentage bij Mobile en Tablet zou kunnen betekenen dat je website niet helemaal geoptimaliseerd is voor mobiele apparaten. Dit hoeft natuurlijk niet, mobiele bezoekers verliezen namelijk sneller hun aandacht dan desktop bezoekers. Dit kunnen we ook terugzien in de gemiddelde sessieduur en het gemiddeld aantal bezochte pagina’s.
Rapporten > Doelgroep > Technologie > Browser en besturingssystemen
Ook dit rapport is zeker de moeite waard om naar te kijken. Een website kan er op de ene browser anders uitzien dan op de andere. Zorg dus dat je inzicht krijgt in het browsergebruik van je bezoekers. Werkt jouw website niet altijd even lekker met Internet Explorer, maar zie je toch dat er aardig wat bezoekers mee werken? Dan moet je er toch over na gaan denken om je website ook voor deze browser te optimaliseren. In dit rapport kun je ook de Primaire dimensie veranderen van browser naar bijvoorbeeld Schermresolutie. Hier kun je zien welke beeldschermen er werden gebruikt door bezoekers toen ze je website bezochten. Hier vind je net zo’n tabel als bij het Mobile rapport, je kunt dus bestuderen of er verschillen zitten in de prestaties van de verschillende browsers.
Gedragsstroom
Om het gedrag van je bezoekers beter te bestuderen, kun je het Gedragsstroomrapport (Rapporten > Gedrag > Gedragsstroom) openen. In dit rapport worden alle paden die bezoekers bewandelen op jouw website schematisch weergegeven. In dit rapport wordt duidelijk op welke pagina bezoekers binnenkomen en op welke pagina zij besluiten weg te gaan. Verkrijg inzicht in hun gedrag: Waar gaan zij naartoe na de homepage? Zijn er pagina’s waar bezoekers massaal besluiten de website te verlaten? Vind antwoord op deze vragen door dit rapport goed te analyseren.
Je kunt ook de dimensie veranderen van Bestemmingspagina naar bijvoorbeeld Browser. Zo kun je het gedrag van bezoekers die verschillende browsers gebruiken vergelijken. Signaleer je compleet ander gedrag bij bijvoorbeeld Chrome dan bij Firefox? Test je website dan om te kijken of je inderdaad verschillen tegenkomt.
Conversies
Zoals je hebt gezien, worden de conversiestatistieken in bijna elk rapport weergegeven, maar een gedetailleerder rapport vind je bij Rapporten > Conversies > Doelen > Overzicht. Bij Doeloptie kun je ervoor kiezen om de statistieken van een specifiek doel of voor alle doelen weer te geven. Als je op Bron/medium klikt, kun je zien waar de bezoeker vandaan komt. Uit dit rapport kun je afleiden welk kanaal voor de meeste conversies zorgt. Doe je veel met Adwords? Dan verwacht je hier een relatief hoog conversiepercentage. Stel: jouw doel is om bezoekers een contactformulier in te laten vullen. Het kan natuurlijk zo zijn dat iemand op je Adwords advertentie heeft geklikt en niet direct voor een conversie zorgt, maar de volgende dag je URL direct intypt om een contactformulier in te vullen. Telt dit dan als een conversie? Ja, maar niet als een directe, maar wel als een indirecte, ook wel ondersteunende conversie. Deze kun je vinden bij Rapporten > Conversies > Multi-channel trechters > Ondersteunende conversies
In ons volgende blogpost vertellen we je hoe je je website kunt verbeteren aan de hand van je statistieken. Wil je alvast meer weten, of heb je vragen? Neem vrijblijvend contact met ons op.