Menu
Menu
Hoe lang kan ik de migratie naar Magento 2 nog uitstellen?

Hoe lang kan ik de migratie naar Magento 2 nog uitstellen?

De einddatum van Magento 1 komt nu echt dichterbij! De support van Magento zal stoppen in juni 2020, maar moet je nog zo lang wachten om over te stappen?

Het hangt helemaal af van hoe jouw Magento webshop is opgebouwd. Maak je alleen gebruik van de basis van Magento, dan loopt het allemaal wel los. Immers, Magento zal security updates blijven geven tot eind juni 2020. Veel shops gebruiken echter veel meer dan alleen maar de basis. Zo wordt er vaak een thema geïnstalleerd, is er gebruik gemaakt van modules of is er veel maatwerk ontwikkeld om de wensen voor de shop te ondersteunen. In deze situatie wordt het een ander verhaal.

Het uitstellen van de migratie naar Magento 2 is sterk afhankelijk van de kennis die achterblijft bij de bouwers van modules en maatwerk van Magento 1. Ook de effort die bedrijven nog willen stoppen in het onderhouden van deze modules is een belangrijke factor.

Gratis modules

Dat kan je het beste zien in de gratis modules. Gratis is natuurlijk leuk, maar niemand heeft zin om zijn vrije tijd in te zetten op een platform dat in de toekomst niet meer ondersteund gaat worden. We zien dat veel van deze modules al geruime tijd niet meer geüpdatet zijn en het is niet de verwachting dat veel van deze gratis modules nog een update gaan krijgen.

Gratis modules voor een betaalde dienst

De tweede categorie zijn “gratis” modules die je kan gebruiken voor het gebruikmaken van een dienst. Dit kan bijvoorbeeld je Payment Service Provider zijn, maar ook een verzender zoals PostNL.  Voor deze categorie is het maar de vraag hoe lang deze partijen nog klaar staan om support te leveren. Ook hier zien we dat er een aantal partijen al langzaam minder resources beschikbaar stellen om de Magento 1 modules te onderhouden. Loop je daar tegen hele specifieke issues aan die maar een paar klanten beïnvloeden, dan zal er niet snel een oplossing komen voor jouw probleem.

Betaalde modules

De derde categorie zijn de betaalde modules. Heb je vooral modules van grotere partijen? Dan zal de support voorlopig nog wel gewaarborgd zijn. De installed base van deze modules is groot en daarmee de inkomsten van licentie en of support ook hoog. Maar let wel op! Als het aantal Magento webshops die deze modules gebruikt snel afneemt, dan is de support op deze modules ook snel eindig.

Maatwerk

De laatste categorie is maatwerk. Maatwerk zal waarschijnlijk het langst ondersteund blijven. Aanpassingen worden vaak op nacalculatie gedaan en zijn daardoor voor een bouwer financieel erg aantrekkelijk om te blijven ondersteunen.

Conclusie

Hoe dichter we bij juni 2020 komen, hoe minder modules en maatwerk ondersteund zullen worden en hoe groter de kans dat dit tot problemen gaat leiden in jouw webshop. Lang uitstellen van de overgang naar Magento 2 is daarom ook niet aan te raden.

Wel je meer weten over de migratie van Magento 1 naar Magento 2? Neem dat contact met ons op 071 207 34 00 of info@atvise.nl

Table of Contents

Scroll naar boven