Google Shopping Custom Labels
De waardes die in de feed worden meegegeven zorgen automatisch voor standaard labels, zoals bijvoorbeeld merk, productcategorie en item-id. Daarnaast is het mogelijk om ‘custom labels’ toe te voegen, zoals bijvoorbeeld kleur of maat. Zo is de adverteerder in staat om extra waardes aan de producten mee te geven. Er zijn maximaal vijf custom labels toe te voegen (0 t/m 4).
Het toevoegen van aangepaste labels zorgt niet direct voor meer omzet. Toch kunnen ze een grote toegevoegde waarde voor de campagne hebben. Deze labels kunnen voor meerdere doeleinden worden gebruikt. In deze blog geven we drie tips voor het toepassen van aangepaste labels. Deze zijn als volgt:
- De structuur van de campagne
- Managen maken van de beschikbare voorraad
- Verkrijgen van rapportage data
Het uitvoeren van deze tips zullen zorgen voor extra structuur en inzicht in de shopping campagne. Bovendien kunnen niet-relevante kliks worden voorkomen. Dubbel winst dus!
01. De structuur van de campagne
Voor het opbouwen van een goede campagne structuur zijn de standaard labels, zoals merken of productcategorieën, vaak voldoende. Soms is het toch noodzakelijk om extra waarden mee te geven. Zo kun je bijvoorbeeld aangepaste labels gebruiken om aan te geven dat de producten seizoensgebonden, in de uitverkoop, of bestsellers zijn. Deze waarden kunnen vervolgens worden geselecteerd om ze te gebruiken voor controle, rapportage en gesplitst bieden in de Shopping-campagne. Ideaal wanneer je slechts een bepaalde subset van producten wilt opnemen in de Google Shopping campagne. Push deze eenvoudig met een hoge prioriteit. De kans dat deze producten beter presteren in Google Shopping is groot, aangezien het vaak relevante of goed geprijsde artikelen betreft.
02. Managen van de beschikbare voorraad
Ook het beter managen van het assortiment is een optie die aangepaste labels mogelijk maken. Wanneer een product tijdens de zoekresultaten naar voren komt in de Google Shopping resultaten, wordt er geen rekening gehouden met de aanwezigheid van bijvoorbeeld verschillende maten of kleuren. Het product kan zelfs bijna zijn uitverkocht en nog maar in één kleur of maat beschikbaar. Toch wordt het product in de resultaten getoond. Iedere keer dat er op de advertentie wordt geklikt, worden er onnodige kosten gemaakt. De consument vindt immers niet wat hij of zij zoekt.
Om dit te voorkomen is het mogelijk om aangepaste labels toe te voegen op basis van beschikbaarheid. Als alle maten beschikbaar zijn, geef je een score mee van 10. Als alleen de moeilijkst verkoopbare maten nog beschikbaar zijn, is de score 1. De volgende stap is om een score van vier of lager uit te sluiten in de Google Ads campagne-instellingen. Dit voorkomt veel onnodige klikken, een laag conversiepercentage en teleurgestelde consumenten.
03. Verkrijgen van rapportage data
Het toevoegen van aangepaste labels aan de Shopping-feed, zorgt voor het verkrijgen van relevante informatie voor de interne rapportages. Wanneer een product in de uitverkoop is, zorg je ervoor dat alle varianten van dit product het label ‘sale’ krijgen. Zorg er ook voor dat het woord sale in de titel van het product komt, om dit voor de consument inzichtelijk te maken.
De campagneresultaten zijn vervolgens terug te vinden in ‘vooraf gedefinieerde rapporten’ in Google Ads. Hier kan worden gefilterd op het gewenste custom label. Op deze manier kunnen de resultaten per toegevoegd label worden geanalyseerd.
De aangepaste labels dienen van tevoren in de feed te worden toegevoegd. Alleen dan wordt de data in het rapport getoond. Een aangepast label met terugwerkende kracht gebruiken is niet mogelijk.
Hopelijk helpen bovenstaande tips met het optimaliseren van jouw Google Shopping campagnes. Heb jij aan de hand van dit blog vragen of opmerkingen? Laat gerust een reactie achter of neem contact met ons op!